NYHET

Motion: Öka utbildningsnivån om hälsofrämjande arbete inom LSS och SOL!

Socialdemokraternas Marianne von Döbeln m.fl. har lämnat in en motion om att Lidingö Stad bör utbilda personal inom LSS* och SOL** i en beprövad metod för hälsofrämjande arbete. Nedan kan du läsa motionen i sin helhet.

Motionen togs måndag 9 september upp i kommunstyrelsen, där M och LP yrkade på avslag. Detta motiverades med att staden på prov ska börja arbeta enligt modellen i ett par verksamheter inom socialpsykiatrin under hösten. Vi i Socialdemokraterna eftersöker högre ambitioner! Vi ställer oss även emot att LSS-gruppen åter igen prioriteras ner, och inte får tillgång till detta hälsofrämjande arbetssätt redan nu. Motionen ska beslutas om i kommunfullmäktige den 23 september.

Har du frågor kring motionen eller Socialdemokraterna Lidingö, kontakta oss gärna! Kontaktuppgifter hittar du här (länk).

*LSS står för Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade

**SOL står för Socialtjänstlagen. Socialpsykiatrin är en insats inom SOL.

Motion om hälsa inom LSS och SOL

Personer med funktionsnedsättningar uppger att de har sämre hälsa än övrig befolkning. Att ha ett funktionshinder innebär inte i sig en försämrad hälsa, men utgör en hälsorisk som hör ihop med de livsvillkor som personerna har. Deras förutsättningar för god hälsa är i jämförelse med andra ofta sämre, bland annat på grund av svagt inflytande, ekonomisk otrygghet och brist på tillgänglighet. De personer som har insatser inom LSS och SOL, har ett stort behov av stödpersoner och att dessa har kunskaper och kompetens för att ge och skapa de förutsättningar som behövs för
att förebygga ohälsa hos den enskilde. Det behövs därför ökad kunskap och förändrade arbetssätt både inom hälso-och sjukvård, samt socialtjänsten och LSS, vilket bekräftas i rapporter från Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten.


Inom äldreomsorgen lyfts ”Fingerstudien” fram som en framgångsrik metod att förebygga och motverka ohälsa hos äldre, inte bara kring minnesproblematik utan även för att skjuta upp mer omfattande insatser.


De riskfaktorer som tas upp i Fingerstudien berör i högsta grad även personer med insatser inom LSS och SOL. Det gäller framför allt fysisk inaktivitet, bristande sociala kontakter, fetma, hjärnskador, ensamhet och isolering, bristande munhälsa och ensidig kost.


Problemet är att många personer inom LSS och SOL själva inte kan ta till sig den kunskapen som studien/metoden påvisar och är därför beroende av att stödpersonal har denna kompetens och att den används till att stödja och ge
förutsättningar för ett mer hälsosamt liv.


Självklart ska inflytande och självbestämmande principen gälla för den enskilde, men när gäller personer som inte har förmågan att själv förstå och kunna avgöra vad som främjar god hälsa är det viktigt att framhålla personalens ansvar och uppgift att ge de förutsättningar som behövs.


Vi yrkar att kommunfullmäktige beslutar att ge omsorgs- och socialförvaltningen i uppdrag:

  • att ge personal inom LSS och SOL samma kunskaper om Fingerstudien och
    dess metoder som personal inom äldreomsorgen erhållit.
  • att vid varje individuell planering, kring personer som har insatser inom LSS
    och SOL, använda sig av metoden och de förändringsbara riskfaktorer som
    framkommit i Fingerstudien till skyddsfaktor som behövs för att främja hälsa
    hos den enskilde.

Undertecknat,
Marianne von Döbeln (S)
Daniel Larson (S)
Daniel Katebi (S)
Annica Grimlund (S)
Alaa Mahmmod (S)
Georgis Gibul (S)
Mats Landstedt (S)
Anna Fundin (S)