NYHET
Politiken i september
I kommunen pågår det politiska arbetet hela tiden, på olika nivåer och i olika forum. Ibland är det svårt att veta vilka frågor som drivs och vilka beslut som fattas. Här finns därför en sammanställning av några av alla de frågor Socialdemokraterna på Lidingö arbetat med under september månad.
- En motion från Marianne von Döbeln (S) m.fl. angående förebyggande åtgärder inom LSS behandlades vid kommunfullmäktiges sammanträde 23 september. Vi yrkade tillsammans med (C), (MP) och (L) bifall till motionen. Motionen röstades ner av majoriteten i kommunfullmäktige. Du kan läsa mer om den här.
- Vid kommunfullmäktige 23 september ställde Annica Grimlund (S), ledamot i utbildningsnämnden, följande fråga om förskollärartäthet i Lidingös förskolor i kommunal regi till utbildningsnämndens ordförande Christer Mohlin; Är du nöjd med det nuvarande måltalet för 2025 och 2026 när det gäller andelen legitimerade förskollärare i egen regi? Svaret och debatten som följde går att se här, ca 25:50 minuter in i sändningen. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- I anslutning till detta anmälde vi även en motion om att höja Lidingö stads måltal för andelen utbildade förskollärare i kommunens förskolor 2026 från 31% till 45%. Motionen kommer att behandlas vid ett senare sammanträde. Motionen går att läsa i sin helhet här. Öppnas i nytt fönster.
- Vidare behandlades under september en motion från Vänsterpartiet om att återinföra möjligheten till förtur till bostad av sociala och medicinska skäl. Vi yrkade i kommunfullmäktige att motionen skulle anses vara besvarad. Detta röstades ner till förmån för kommunfullmäktiges beslut att avslå motionen, varpå vi reserverade oss.
- I kommunstyrelsen beslutades om att lämna in ett yttrande över avgränsningssamråd från Stockholm stad gällande ett ärende vid namn ”Ansökan om tillstånd till muddring och övertäckning i vattenområde m.m. Kolkajen/Ropsten, samt dumpning av muddermassor i t.ex. Askrikefjärden”. I detta ärende yrkade vi bifall till Centerpartiets förslag att miljö- och stadsbyggnadskontorets yttrande (tjänsteskrivelsen) skulle överlämnas till Stockholm stad, i stället för det politiska yttrandet, samt att luftkvaliteten bör mätas i Larsberg framöver för att fånga upp effekterna av utsläpp från den ökade trafiken.
- Utöver det beslutades det i kommunstyrelsen att Lidingö Stad överlämnar ett yttrande över samråd till Region Stockholm gällande ”Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen (RUFS)”. Vi lämnade in och yrkade på ett eget förslag till yttrande. Detta röstades ner av styret. Vi reserverade vi oss mot beslutat yttrande, vilket vi bl.a. motiverade med följande:
Lidingös högerkonservativa styre avvisar i sitt remissvar förslaget och möjligheten att bidra till en årlig uppföljning av mål i den Regionala utvecklingsplanen för Stockholmsregionen, med hänvisning till deras uppfattning om att detta ska hanteras av kommunerna enskilt.
Den inställningen förstärker och bekräftar det politiska styrets ointresse för att Lidingö tillsammans med andra regionala aktörer ska bidra till samsyn kring Stockholmsregionens styrkor, utmaningar, mål och prioriteringar.
- Vid kommunstyrelsen beslutades det även om hur Lidingö stad skulle yttra sig till Region Stockholm, gällande valkretsindelning inför val till regionfullmäktige 2026. I remissen lyfts två förslag. I det första förslaget lämnas nuvarande valkretsindelning oförändrad. Regionens tolv valkretsar består av sex valkretsar i Stockholms stad och sex i övriga länet. Det andra förslaget innebär att Stockholms stads sex valkretsar slås samman till två valkretsar, och nuvarande sex valkretsar i övriga länet slås samman till tre. Vi föreslog att ett yttrande som framhöll att Lidingö stad förordar att nuvarande valkretsindelning lämnas oförändrad, vilket innebär att Lidingö fortsatt ska ingå i valkrets Ost. I den valkretsen ingår förutom Lidingö, Ekerö, Värmdö, Nacka och Tyresö. Vårt förslag stöttades av (C), (L), (MP) och (KD). Vårt förslag röstades ner, och i stället har nu Lidingö stad skickat in ett remissvar med ett förslag utöver de två som fanns att besvara i remissen; ”I första hand ställer sig Lidingö stad sig positivt till att ingå i valkrets ’Nordost’, i dag bestående av Danderyd, Norrtälje, Täby, Vallentuna, Vaxholm och Österåker.”
- Vid kultur- och fritidsnämndens sammanträde 18 september, i ett ärende gällande en motion från Liberalerna om att införa kulturcheckar, lyfte Niclas Svenson och Alaa Mahmmod att det kan bli aktuellt vid ett senare tillfälle. De lyfte även att vårt huvudförslag är att införa en Kulturskola på Lidingö, för att bredda utbudet av kulturaktiviteter för barn och unga, samt att succesivt kunna sänka priset så att ingen tvingas avstå på grund av kostnaden. Motionen om att införa en kulturskola kommer behandlas vid kommunstyrelsens sammanträde 7 oktober.
- Vid Omsorgs- och socialnämndens sammanträde 19 september lämnade vi tillsammans med (C), (MP), (L) och (V) in ett särskilt yttrande gällande ett planerat boende inom socialpsykiatrin, som Moderaterna och Lidingö vill fortsätta utreda. Boendet är tänkt att placeras i Käppala ovanpå en ICA-butik, öppet hela dagarna, med en tungt trafikerad parkering och anslutande varumottagning. Läget medför en stressig och högljudd miljö med många som kommer och går, tvärt emot målgruppens behov. Vi vill att det ska byggas trivsamma, ändamålsenliga bostäder för målgruppen, inte att de ska placeras i en opassande miljö för att kommunen råkar ha lediga lokaler. Vi publicerade även en debattartikel kring frågan, som finns att läsa här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Detta är några av de frågor som drivits och behandlats under september månad. Om du har en fråga du vill diskutera med oss, kontakta oss gärna! Vi nås på: lidingo@socialdemokraterna.se
Vill du kontakta någon specifik av våra företrädare hittar du kontaktuppgifter här.